leads genereren proces

5 manieren waarmee jij kwalitatieve leads gaat genereren

Officieel heb ik de blog geschreven voor One4Marketing.

Ben jij bezig om een proces/systeem te optimaliseren, zodat een groter deel van je leads klant wordt? Maar behaal je niet het gewenste resultaat binnen de gewenste tijd? Dan kan deze blog je helpen. Je kunt namelijk optimaliseren, maar als je niet de juiste leads genereert, kun je blijven optimaliseren zonder dat je het resultaat zal behalen. Dat is uiteraard zonde van jouw tijd. Met deze 5 manieren en de video ga jij kwalitatieve leads genereren.

Om ervoor te zorgen dat een groter deel van jouw leads uiteindelijk klant wordt, is optimalisatie van de processen/systemen belangrijk, maar het is nog belangrijker dat je de juiste leads binnenhaalt. Het selecteren van de juiste kanalen voor de leads is hierbij waardevol, want uit onderzoek blijkt dat 41,2% hun leadtargets niet haalt door een slechte keuze van de kanalen. Maar hoe genereer je dan wel kwalitatieve leads?

Laten we eerst een (versimpelde) model van het proces weergeven:

Leadgeneratie funnel
Bron: http://www.hipb2b.com/blog/lead-prospect-whats-difference/

Je genereert leads, een percentage hiervan wordt prospect en een percentage daarvan wordt klant.

Alhoewel het wel eens wordt vergeten, er is een verschil tussen leads en prospects. Vandaar dat een definitie van beide begrippen is weergegeven:

“Lead – An individual who has provided contact information and, in doing so, pointed toward a potential sales opportunity.”

“Prospect – A qualified and interested individual who, through two-way interaction, has demonstrated they are preparing to make a purchase decision.”

Een lead is dus iemand die interesse heeft getoond om een potentiële klant te zijn, terwijl een prospect al meer is gericht op het maken van de koopbeslissing.

 

Genereer kwalitatieve leads

Een lead is dus iemand die wegens een interactie heeft getoond om een potentiële klant te zijn, terwijl een prospect al meer is gericht op het maken van de koopbeslissing.

Het draait om het genereren van kwalitatieve leads. Tussen alle leads zitten slechte leads (die worden geen klant) en kwalitatieve leads, die worden wel klant. Met deze manieren zorg je dat je kwalitatieve leads genereert, zodat de kans groot is dat de door jou gegenereerde leads ook daadwerkelijk klant worden. Je kunt ze vergelijken met een prospect. Wil je effectief kwalitatieve leads genereren? Gebruik dan onderstaande 5 manieren:

 

1. Zet je websitebezoekers om in kwalitatieve leads

Vrijwel alle mensen die jouw website bezoeken zijn geïnteresseerd in jou en/of in jouw aanbod. Als zij jou contacteren met een vraag, kun jij ze met een follow-upsysteem overhalen om klant te worden. Mensen met een vraag, maar die geen contact opnemen, zijn gemiste leads. Maak het daarom gemakkelijk om contact op te nemen.

Je kunt daarnaast ook een giveaway aanbieden, waarmee je de bezoeker informeert. Hij laat zijn gegevens achter en jij kunt hem contacteren.

Wil jij meer leads uit je website? Vergroot dan het aantal bezoekers of de conversiepercentage.

 

2. Analyse van data

Het analyseren van je eigen data is een zeer effectieve methode om ervoor te  zorgen dat je kwalitatieve leads genereert. In de inleiding benoemde ik dat kwalitatieve leads de leads zijn die uiteindelijk klant worden (of althans waar de kans groot bij is). Gegevens over deze klanten zijn waardevol.

Je kunt uit Google Analytics data halen over de geconverteerde leads. Zie je bijvoorbeeld dat een groot deel van de geconverteerde leads vanuit social media komt, dan weet je waar jouw focus moet liggen.

 

leads genereren proces
Bron: https://monitor-cdn5.icef.com/wp-content/uploads/2014/08/google-marketing-channels.jpg

 

3. Samenwerkingen

Een samenwerking is één van de snelste manieren voor het genereren van kwalitatieve leads – mits je het effectief inzet – en het hoeft niet kostenintensief te zijn, zoals veelal wordt gedacht. Ga voor jezelf goed na wat jouw klant koopt voordat hij jouw product/dienst koopt.

Door het traject die jouw klant doorloopt in kaart te hebben, kun jij achterhalen waar voor jou een bron van kwalitatieve leads en prospects zit.

Om een concreet voorbeeld te geven: Een klant van mij bouwt websites voor mensen met een beperkt budget. We bedachten ons dat er grotere bedrijven zijn die te maken hebben met mensen die afhaken, omdat het daar te duur is. Waarom sturen zij deze mensen niet door naam hem? Zij ontvangen provisie over deze klant en ontvangen inkomsten die ze anders waren misgelopen. Deze samenwerking werd zijn voornaamste bron van leads en prospects.

 

4. Adverteren / Affiliatemarketing

Het online adverteren kan in combinatie met de vergaande segmenatiemogelijkheden enorm effectief zijn voor het genereren van leads en prospects. Hoe specifieker – zowel zoekwoorden als websites – je gaat adverteren, hoe meer kwalitatieve leads en prospects je gaat aantrekt. De kans is namelijk groter dat deze mensen ook daadwerkelijk oprecht zijn geïnteresseerd.

 

5. Referralsysteem

Een ‘referralsysteem’ houdt in dat je een systeem opzet om jouw klanten te stimuleren om hun positieve ervaring aan andere te delen, zodat deze mensen ook met jou zaken gaan doen. Een lead die je vanuit een referralsysteem ontvangt is een kwalitatieve lead, want als diegene jou benadert op advies van iemand anders, kost het jou vaak minder moeite om deze persoon om te zetten naar een klant.

Als je 3 minuten de tijd hebt, bekijk dan deze video over het vragen van referrals, humoristisch verteld door Brian Buffini.

 

Hopelijk heb je inzicht gekregen in nieuwe manieren om kwalitatieve leads te genereren. Hoe genereer jij leads en hoe zorg je ervoor dat een groot deel van hen ook daadwerkelijk klant wordt? Ik ben benieuwd!

 

Geef een reactie